Muunneltavuutta ja joustoa

Hyvä sisäilma, muuntojoustavuus ja luonnonläheisyys kuuluvat toteuttamiimme kiinteistöihin.

Aloitimme viime syksynä blogisarjan hyvän olon kiinteistön rakennuspalikoista, jotka ovat peruspilareita työssämme. Blogisarjamme on edennyt kohti päätöstään, ja tässä blogissa käsittelen Tikakosken teknisenä johtajana niin sisäilmaa ja muuntojoustavuutta kuin luonnonläheisyyttäkin. Haluan nostaa esiin muutamia pointteja, jotka kuuluvat oleellisena osana hyvän olon kiinteistön rakennuspalikoihin.

Hyvä sisäilma on hyvinvoinnin perusta

Normaalioloissakin vietämme ison osan vuorokaudestamme sisätiloissa, joten rakennuksen hyvä ja raikas sisäilma on hyvinvointimme perusta. Aiemmin talotekniikkajohtajamme Pia Kaistaniemi on kirjoittanut hyvään sisäilmaan liittyvistä taloteknisistä ratkaisuista. Lue Pian blogi aiheesta.

Kun puhumme hyvästä sisäilmasta rakentamisen näkökulmasta, on oleellista ajatus: Teemme rakennukset aina siten, että talotekniikka voidaan toteuttaa lämpimässä tilassa. Se mahdollistaa hyvät olosuhteet asennuksille, muutokset ja järjestelmän päivittämisen sekä helpon hoidon ja huollon.

Mitä muuntojoustavuus tarkoittaa meille?

Rakennuksen käyttötarpeet voivat muuttua äkillisestikin, ja on hyvä varautua siihen, että tilat ovat helposti muunneltavissa. Nelisen vuotta sitten päätimme, että rupeamme toteuttamaan muuntojoustavia rakennuksia eikä muuntojoustavuus jää meille pelkäksi sanahelinäksi.

Muuntojoustava rakennus tarkoittaa meille rakennusta, jossa rakennuksen tilamuutokset ja jopa käyttötarkoitukset ovat aidosti ja mahdollisimman helposti muutettavissa.

Rakennusteknisesti tämä tarkoittaa, että kun koko rakennuksen lämpimästä osasta tehdään korkeampi ja sisäkattoa lasketaan alemmas, saadaan tarvittavat tila taloteknisille asennuksille. Tarvittaessa on mahdollisuus tehdä muutoksia pelkän sisäkaton avaamisella – koskevat muutokset sitten ilmanvaihtoa, sähköä tai väliseiniä. Tuulettuvan alapohjan ansiosta myös viemärimuutokset on mahdollista toteuttaa.

Muuntojoustavuutta on myös se, että esimerkiksi hoiva- tai päiväkodeissamme on mahdollista toteuttaa joustavasti esimerkiksi lattiamuutoksia. Konseptimme mukaan käytämme uivaa lattiarakennetta eli emme liimaa lattiamateriaalia alustaan, olipa kyseessä tekstiilimatto, desibelimatto, parketti tai vinyylilattia.

Liimatut lattiarakenteet yhdistetään usein myös huonoon sisäilmaan, joten liimaamaton lattiarakenne tarkoittaa usein myös parempaa sisäilmaa. Harvoin tullaan ajatelleeksi, kuinka monta sataa litraa vettä lattian tasoittamiseen käytetään kuivan betonilattian päälle, jotta lattia saadaan tasoitettua liimausta varten. Kiinnitämmekin erityistä huomiota lattioiden tasaisuuteen ja pintamateriaaliin valintaan.

Luonnonläheisyys tarjoaa viihtyisyyttä

Mielestämme myös luonnonmukaisuus on onnistuneen ja viihtyisän rakentamisen lähtökohta. Suosimme rakentamisessamme usein puuta – ja olemmepa päässeet toteuttamaan muutamia hirsirakennuksiakin. Jos mahdollista, suosimme luonnontilaisia alueita ja pyrimme säilyttämään myös tontin alkuperäistä puustoa.

Kun tilat ovat rakennusteknisesti avarat ja äänimaailma sekävalaistusratkaisut hyvin suunniteltuja, asuin- ja työympäristössä on mukava olla. Myyntijohtajamme Jorma Juurikka onkin sivunnut aiemmassa blogissaan myös näitä asioita.

Tikakosken teknisenä johtajana koen, että hyvä sisäilma ja aito muuntojoustavuus ovat kilpailuvalttejamme. Kaikki hyvän olon rakennuspalikkamme – älykkyys, viihtyvyys, turvallisuus, hyvä sisäilma, muuntojoustavuus sekä luonnonläheisyys – ovat vähintään sitä, mitä rakennuksessa pitää aina olla. Huomioimme ne suunnittelussamme, toteutamme ne hankkeisiin sopien ja seisomme niiden takana. Tikakoski-rakennus on aina hyvä päätös.

Joustavuutta kevättalveen!