Viihtyisä kiinteistö pitää sisällään lukuisia elementtejä

Viihtyisä kiinteistö tarkoittaa meille rakennusta, jossa rakennuksen käyttäjien toiveet on pyritty huomioimaan suunnittelussa.

Blogisarjamme hyvän olon rakennuspalikoista on edennyt toiseen osaansa ja tällä kertaa käsittelemme viihtyvyyttä kiinteistöissämme. Tikakosken myyntijohtajana haluan nostaa esiin kuusi asiaa, jotka ovat oleellisia asioita viihtyisässä kiinteistössä.

Käytämme suunnittelussa ja rakentamisessa laadukkaita, akustisia materiaaleja

Käytämme kohteissamme akustoseiniä ja akustoivia alakattoja eli materiaaleja, jotka vaimentavat ääniä. Kiinteistöissämme pystyy keskustelemaan tavallisella äänellä ja taustahäly vaimenee hyvien materiaalien ansiosta, jolloin ihmisten äänet kuuluvat.

Akustoseinät voivat olla vaikkapa maisematauluja tai koko seinän kattavia materiaaleja ja niillä voi myös lisätä äänimaailman tuntua. Toisin kuin aiemmin, akustiikkamateriaalit kestävät tänä päivänä myös hyvin kulutusta.

Akustoivat materiaalit ovat ihanteellisia erityisesti päiväkodeissa, joissa äänimaailma saattaa helposti nousta korkeaksi. Ne toimivat hyvin myös hoivakotikäytössä, joissa rauhallisen äänimaailman merkitys on yhtä tärkeä.

Pyrimme käyttämään akustisia materiaaleja myös lattiamateriaaleissa. Myös ergonomisesti on tärkeää, että lattiamateriaali on tarpeeksi pehmeä jalan alla.

Otamme huomioon asiakkaidemme erityistarpeet

Halumme huomioida suunnittelussamme ja rakentamisessamme asiakkaidemme erityiset toiveet ja tarpeet. Jos hoivakotiin toivotaan takkahuonetta, toteutamme sen. Myös esteetön sauna on kohde, jota halutaan usein hoivakoteihin. Toteutamme myös kuntosaleja tai kuntoaltaita erityisryhmien käyttöön.

Teemme päiväkoteihin toiveiden mukaisesti juhlasaleja, jotka toimivat myös liikuntasalina. Tilojen muunneltavuus voidaan tehdä yksinkertaisesti irrallisilla elementeillä, joilla tiloja voidaan jakaa.

Kun tuomme asiakkaat ja arkkitehdin suunnittelukokouksissa saman pöydän äärelle, palaute tulee käyttäjiltä suoraan suunnittelijalle. Tällöin matkan varrella ei ole välikäsiä, jonne asia pääsisi hukkumaan.

Taloudellisen realiteetit ja esimerkiksi tontin rakennusoikeus pitää ottaa aina huomioon. Taitava arkkitehti pystyy sisällyttämään rakennukseen käyttäjien toiveet ja terveiset. Myös tilojen käyttäjän brändin esille tuominen rakennuksessa on tärkeää.

Huomioimme esteettömyyden ja toimintaa tukevat tilaratkaisut

Suunnittelumme ja toteutuksemme lähtökohtia ovat aina esteetön sisätila ja piha-alueet, joilla pitää pystyä liikkumaan myös rollaattorilla ja pyörätuolilla.

Rakennuksien sisäänpääsy on niin ikään esteetön ja rakennuksissa on invaluiskat. Jos päiväkodissa on erityislapsia, piha-alue ja leikkivälineet on suunniteltu heidän tarpeitaan ajatellen.

Emme käytä rakennuksien sisätiloissa kynnyksiä. Ovien sijasta käytämme liukuovia, ja wc-tilojen suunnittelussa on aina otettu huomioon pyörätuolin ja mahdollisen avustajan mukanaolo.

Toteutamme valaistuksen laadukkaalla LED-tekniikalla

Voimme toteuttaa päivä- ja hoivakoteihin dynaamisen valaistuksen, jossa käyttäjä voi itse määrittää värin lämpötilan. Valaistus voi ohjautua myös päivänvalon mukaan eli auringonpaisteella valo himmenee tai menee pois ja hämärällä valoa tulee lisää.

Valaistusryhmien ohjelmointi sopii erityisen hyvin esimerkiksi palvelutaloihin, joissa on päivällä tietty valaistus ja illalla tiettyyn kellonaikaan valot hämärtyvät.

Jos rakennukseen tulee hälytys, kaikki valot menevät automaattisesti päälle. Älykästä valaistusta ohjataan aina rakennusautomaatiojärjestelmän kautta. Asennamme kaikkiin päiväkotikohteisiimme vakiona myös kotona/poissa-kytkimen. Kun kytkin laitetaan pois päältä, sisävalot sammuvat ja päävesiventtiili sulkeutuu. Vaikka kytkin olisi poissa päältä, pikapalopostit toimivat aina.

Muistamme piha-alueiden suunnittelussa rakennuksen käyttäjän

Haluamme tarjota niin lapsille kuin ikäihmisillekin virikkeellisen piha-alueen. Maisema-arkkitehti tai pihasuunnittelija tekee pihasuunnitelman käyttäjiä ajatellen, huomioi ja valitsee sinne sopivat kasvit ja muut istutukset.

Pihalla voi olla kasvimaa tai istutuslaatikoita tai ikäihmisille voidaan tehdä oma puutarhansa, jonne he pääsevät istuttamaan kukkia. Pihoista pyritään tekemään puistomaisia levähdyspaikkoja – keitaita, joissa on aikaa kiireettömälle seurustelulle.

Tonttien laitaan voidaan jättää puustoa ja metsää, jolloin päiväkotien pihassa on luontopolkuja. Tällöin luonto on lähellä lapsia ja toimii ekologisena oppimisympäristönä.

Keskitymme turvallisuuteen pihoilla ja sisätiloissa

Suunnittelemme tilat niin, että käyttäjillä ja henkilökunnalla on turvallista olla. Hätätilanteessa näkyvyyden pitää olla esteetön ja omasta tilasta pitää päästä suoraan tilaan, jossa on hätä.

Voimme asentaa asiakkaan toiveiden mukaan kameravalvonnan rakennuksen ulko- tai sisätiloihin. Pystymme sijoittamaan kameroita tarvittaessa myös käytäville, esimerkiksi hoivakodeissa.

Olemme kartoittaneet myös mahdollisuutta toteuttaa kohteissamme hälyttävää lattiaa ja automaattista hoitajakutsua, jos hoivakodin asukas on esimerkiksi yöllä tipahtanut sängystä lattialle. Pääsemme toivon mukaan toteuttamaan ratkaisua tulevaisuudessa.

Viihtyisät kiinteistömme ovat aina suunniteltu ja toteutettu käyttäjiämme ajatellen.

Viihtyisää ja turvallista joulua!

Lue myös blogisarjamme ensimmäinen osa, jossa kerromme älykkäästä kiinteistöstä.