Tikakoski voitti tontinluovutuskilpailun Oulussa – täysin uudenlainen ja yhteisöllinen lähimmäiskortteli rakentuu Kaijonharjuun

Oulun Kaijonharjuun rakentuvan lähimmäiskorttelin tontinluovutuskilpailun on voittanut Rakennusliike Tikakoski kumppaneineen kilpailutyöllä Havas. Asukkaiden yhteisöllisyyttä monin tavoin tukevan korttelin rakentaminen alkaa vuonna 2024.

Moderni kyläyhteisö keskellä kaupunkia. Kirjasto, kahvila ja kortteliolohuone. Asumista elämän eri vaiheisiin erikokoisista ja muunneltavista vuokra- ja opiskelija-asunnoista ikäihmisten palveluasumiseen. Tiloja kulttuurille, harrastuksille ja opiskeluun. Hyvinvointimetsä ja kattopiha, joka toimii asukkaiden yhteisenä ulko-olohuoneena.

Tätä ja paljon muuta on Ouluun Kaijonharjun keskuksen tuntumaan rakentuva 1,5 hehtaarin lähimmäiskortteli. Oulun kaupungin järjestämän tontinluovutuskilpailun tavoitteena oli määritellä asumisen tapoja lähimmäiskortteli-käsitteelle sekä uudenlaiselle hybridikorttelille, joka yhdistää yksityisiä ja julkisia palveluita ja asumista. Kilpailun voittajaksi valittiin Rakennusliike Tikakoski, kumppaneinaan MVH-Asunnot Oy ja Sweco Architects Oy.

”Elämän eri vaiheissa tärkeät ihmissuhteet ja verkostot voivat olla kaukana tai puuttua kokonaan. Siksi lähdimme kehittämään aivan uudenlaista lähimmäiskorttelia, joka lisää monin tavoin asukkaiden välistä vuorovaikutusta ja sitä kautta onnellisuutta. Suunnittelumme keskipisteessä on aina ihminen”, kertoo Tikakosken suunnittelujohtaja, arkkitehti Katri Durchman.

Esteettömässä lähimmäiskorttelissa palvelut ja yhteiskäyttötilat kootaan lähelle toisiaan, mikä kulkureittien risteämisen ohella tukee kohtaamisten syntymistä eri-ikäisten ja -taustaisten asukkaiden ja palveluita käyttävien asiakkaiden välille. Ympäristöystävällisyys huomioidaan paitsi rakennusmateriaaleissa ja alueelle ominaisen mäntymetsän säilyttämisessä, myös korttelin energiaratkaisuissa.

”Kokonaisuus on lämminhenkinen kaikkien kortteli, joka kannustaa ja innostaa aktiivisuuteen ja liikkumaan. Asumisen ja palveluiden sekoittuminen sekä yhteistilojen suunnittelu on ansiokasta ja kaikki kolme liittyvät saumattomasti toisiinsa. Esitetyt ratkaisut ja korttelin rakenne tukevat spontaaneja kohtaamisia arjessa”, Oulun kaupungin päätöksessä perustellaan.

Digitaalinen lähimmäisportaali kokoaa korttelin palvelut ja tukee asukaslähtöistä toimintaa

Vaikka ihmiset arvostavat arjessaan omaa rauhaa ja yksityisyyttä, moni kaipaa ympärilleen elämää ja yhteisöllisyyttä. Tätä tukemaan uuden korttelin asukkaille ja palveluiden tuottajille kehitetään lähimmäisportaali, helppokäyttöinen digitaalinen alusta, joka kokoaa yhteen kaikki korttelin palvelut ja tapahtumat.

Portaalissa asukkailla on nähtävillään ajantasainen kalenteri korttelin aktiviteeteista, joihin on helppo kenen tahansa osallistua. Yhteisessä käytössä olevien juhla-, sauna- ja toimistotilojen sekä yhteiskäyttöautojen, -polkupyörien ja -työkalujen vuokraaminen onnistuu niin ikään sovelluksen kautta.

”Lähimmäisportaalissa voi ilmoittaa tarvitsevansa esimerkiksi muuttoapua tai kaipaavansa seuraa kävelylenkille. Tavoitteena on luoda helppokäyttöinen ja selkeä alusta, jonka kehityksessä myös asukkaat voivat olla mukana, ja joka näin ollen parantaisi aidosti ihmisten päivittäistä elämää”, Durchman kertoo.

Seuraavaksi lähimmäiskorttelin suunnittelu jatkuu asemakaavaehdotuksen työstämisellä ja korttelin tarkemmalla yhteissuunnittelulla yhdessä viranomaisten kanssa.

Tutustu kilpailutyöhön tarkemmin tästä


Lisätiedot:

Antti Kurkela
Varatoimitusjohtaja
p. 040 734 9431
antti.kurkela@tikakoski.fi